Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2008 13:25 - КАК ДА ИЗВЛЕЧЕМ НЯКОИ ПОЛЗИ ОТ КРИЗАТА?
Автор: kelvinator Категория: Бизнес   
Прочетен: 2347 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Явно се намираме на територия, на която до сега човешки крак не е стъпвал. Общественото съзнание определя явлението като криза. Финансова, която повлича след себе си и икономическа. За негативните ефекти е ясно. Нормално е да не сме в състояние всичко да предвидим. За това и получаваме толкова разнопосочни послания от уважавани експерти.

Тази ситуация не е в страни и от пазара на недвижими имоти у нас и в частност в София. Но следвайки принципа „Мисли глобално, но действай локално”, нека видим какви предимства можем да извлечем от това, което се изяви като процес през последната една година. Ще разгледаме сегмента на пазара на парцелите, който е също толкова важен, както жилищните имоти и бизнес имотите.

1.Очевидно е, че сделките с парцели намаляха като брой. Голяма част от инвеститорите очакват „балонът” на цените да се спука. И са прави но само по отношение на надценените имоти. А те бяха основно в южната част на София. Разбира се че не е нормално да се търси цена на неурегулиран имот на трета линия на Околовръстния път при Герман повече от 200 евро на кв.м.

В северната част на София, обаче, както и около града при систематично търсене могат да бъдат намерени явно подценени парцели с цени от 25 до 70 евро на кв.м. При това качествата им по отношение на локация и инфраструктура са относително добри. Трудно можем да очакваме понижение на цените на такива имоти с повече от няколко процента.

2.Общественото мнение счита, че има свръх предлагане на парцели. Внимателен преглед на предложенията сравнени със сега действащия ОУП на София, както и проектът за неговото изменение, показва че по-голямата част от предлаганите имоти попадат в далекопереспективни зони, както и в зони където застрояването е невъзможно – Ссб, Ссп, Зп, Са. А за тези зони ЗУЗСО е категоричен по отношение на ограниченията. Следователно тезата за свръхпредлагане на качествени парцели е очевидно заблуждение. Хроничен е и дефицитът на предложенията за продажба на урегулирани поземлени имоти.

3.Поведението на банките. Лично аз имам два случая при които бяха сключени предварителни договори по чл.19 от ЗЗД на основание на дадени уверения от банка и от лизингова къща за отпускане на кредит, който в последствие беше отказан. И в двата случая купувачите загубиха дадените задатъци. В единия от случаите клиентите споделиха, че са им поискани безумни подкупи от страна на банковите чиновници.

 

Кои бяха характеристиките на купувачите на парцели през изтеклата година?

На първо място това бяха хора с ясни и точни очертания на инициативата, независимо дали целта е строителството на собствени бази или закупуване на имота с цел подобряване на качествата му и последваща препродажба. Техните задания бяха конкретни, разполагаха с нужните средства, както и с властта върху тях, чудесно знаеха с какво можем да им бъдем полезни и имаха чувство за спешност. За разлика от сделките с банкови кредити, тези операции протичаха в относително кратки срокове.

 

Друга характеристика е проявения интерес основно към имоти с отреждане за бизнес строителство. И причината за това е ясна – в София складовите, логистичните и производствените бази не достигат.

 

Редно е да обърнем внимание и на още една група клиенти. Те купуваха с чисто инвестиционна цел ниско стойностни имоти, чиито качества могат да бъдат повишени и в последствие препродадени. Това са парцели, които могат да бъдат урегулирани и после да бъдат продадени с проекти, както и стари къщи в радиус от около 50 км от София. В тези случаи сделките бяха на нива до около 200000 евро. Важно обстоятелство беше, че купувачите бяха повече от един и обединяваха финансовите си усилия заобикаляйки кредитите.

 

Забеляза се и още един дисциплиниращ ефект в резултат на кризата. И то е качеството на брокерските услуги. В същност в този период е ясно, че ще успеят само тези, които могат да дадат най-високо качество и добавена стойност на услугата, както и агенциите които са заложили на обучението на хората си.



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. roy - Има ли закон за търговия с недвижими ...
24.11.2008 18:36
Има ли закон за търговия с недвижими имоти.Ако не,Къде е урегулиран този пазар със зоконови разпоредби?
цитирай
2. kelvinator - Има ли закон за търговия с недвижими имоти?
24.11.2008 18:55
Основните нормативни актове са ЗЗД, Търговският закон, ЗУТ, ЗСГ и Законът за нотариалните производства, както и съпътстващите подзаконови нормативни актове.

Преди около година си играх и установих, че темата парцели се регламентира от над 100 нормативни акта, като едната половина противоречи на другата половина :)
цитирай
3. roy - Задавам този въпрос защото купувах ...
24.11.2008 19:03
Задавам този въпрос защото купувах имоти наскоро (преди около 3години) и аз лично заобиколих брокерската къща много елегантно и смятам да го правя винаги когато купувам или продавам имоти.
Това че това е възможно ме кара да си мисля ,че нещо със законите не е наред.
цитирай
4. анонимен - РЕПЛИКА
25.01.2009 19:28
Уважаеми г-н Велков, вдъхновен от вашия постинг, в началото на декември пуснах в продажба перфектен парцел в с. Лесново (1672 кв.м.) на разумната цена от 29 евро на кв.м. В рамките на месец и половина обаче не съм получил нито едно сериозно обаждане. Сложил съм го в почти всички сайтове за имоти в мрежата. Как ще обясните това?

отправка:
http://www.imoti.net/-%EF%F0%EE%E4%E0%E6%E1%E8--%CF%E0%F0%F6%E5%EB-%D1%EE%F4%E8%FF-%EE%E1%EB%E0%F1%F2-%F1-%CB%E5%F1%ED%EE%E2%EE--anno1365759.html#info
цитирай
5. kelvinator - Отговор
03.02.2009 11:10
За съжаление освен цената имотите имат и редица други качества, които трябва да бъдат отчетени.
В средата на декември в района на мусачево се сключиха сделки на парцели на нива 23-25 евро на кв.м.
А и месеците януари и февруари не са най-активните по отношение на търговията с парцели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kelvinator
Категория: Бизнес
Прочетен: 18938
Постинги: 4
Коментари: 7
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930